Kerwijn (27) werkte zich van drank- en drugsverslaafde op tot succesvol ondernemer

Deel dit artikel

kerwijn-27-werkte-zich-van-drank-en-drugsverslaafde-op-tot-succesvol-ondernemer

Kerwijn Harmsen (27) uit Helmond was verslaafd aan drank en drugs maar is sinds vier jaar clean. Inmiddels heeft hij zijn eigen zaak, met personeel. ,,Je moet de juiste hulp krijgen, maar uiteindelijk doe je het zelf.”

Je moet het maar durven: als jonge ondernemer op sociale media vertellen over je verslavingsverleden. Kerwijn Harmsen doet omdat hij precies vier jaar sober is. ,,Ik heb veel fouten gemaakt en veel mensen pijn gedaan”, zegt de twintiger in het ED. ,,Bijvoorbeeld mijn ex-vriendin. Zij heeft me op straat gezet toen ik veertigduizend euro schuld had en ik al mijn geld opmaakte aan cocaïne. Toen wist ik dat er iets moest veranderen.”

Kerwijn dronk minimaal zes blikken bier per dag

Zonder opsmuk doet Harmsen zijn verhaal, in zijn appartement aan de rand van de stad. ,,De problemen begonnen eigenlijk al in mijn jeugd. Toen ik zes jaar oud was, overleed mijn moeder. Daar had ik het natuurlijk moeilijk mee, de hulpinstanties kwamen toen al bij ons over de vloer. Als kind kon ik geen verbinding meer maken met mijn omgeving. Op mijn tiende ben ik uit huis geplaatst en moest ik naar een internaat. Dat heeft me veel pijn gedaan.”

Op zijn dertiende woont hij weer thuis, de jonge Kerwijn maakt op die leeftijd ook de gang naar het speciaal onderwijs. Aan school heeft hij een hekel. ,,Ik ging de straat op, maar had steeds last van paniekaanvallen. Toen kwam ik al in aanraking met drank. Ik dronk minimaal zes blikken bier per dag, toen ik dertien was. Op school sliep ik mijn roes uit. Die levensstijl heb ik zo jaren volgehouden.”

“Ik bouwde schulden op, kon mijn rekeningen en leveranciers niet meer betalen.
Op mijn 21ste was ik ook een glazenwassersbedrijfje gestart”

Op Facebook bood Kerwijn diensten aan als schoonmaker van rolluiken

Het gaat helemaal fout als hij rond zijn negentiende in aanraking komt met coke. ,,Toen ging ik voor goud”, zegt hij er nu over. ,,Op Facebook bood ik mijn diensten aan als schoonmaker van rolluiken. Ik zorgde er altijd voor dat ik genoeg verdiende om coke van te kunnen kopen.”

Maar ondertussen groeien de problemen. ,,Ik bouwde schulden op, kon mijn rekeningen en leveranciers niet meer betalen. Op mijn 21ste was ik ook een glazenwassersbedrijfje gestart, naast mijn opleiding schoonmaakonderhoud. Mijn toenmalige vriendin is op een gegeven moment vertrokken. Dat schudde me echt wakker.”

Als dakdekker spaart Kerwijn in korte tijd ticket afkickkliniek bij elkaar

Hij gaat naar zelfhulpgroepen in Helmond en hoort positieve verhalen over een afkickkliniek in Zuid-Afrika. Als dakdekker spaart hij in korte tijd een ticket bij elkaar. ,,Ik ging naar de schuldhulpverlening in de stad en bracht daar alles onder; zo had ik de ruimte om aan m’n eigen herstel te werken. Ik zat negen weken intern in de kliniek en ben vervolgens zo’n drie jaar in nabehandeling geweest bij GGZ Momentum. Voor mij zijn dat de twee belangrijkste hulpinstanties geweest, er bestaan er namelijk ook een hoop waar je niets aan hebt. Uiteindelijk moet je zelf de kracht vinden om je leven weer op te pakken.”

In het appartement van Kerwijn gaat ondertussen telkens zijn mobieltje over. Het zijn potentiële klanten van zijn bedrijf CleanWorkx, gespecialiseerd in het reinigen, repareren en monteren van rolluiken. ,,De naam? Dat is toeval, ik heb er nooit zo over nagedacht eigenlijk.”

“Het enige wat ik nu wil, is eerlijk mijn geld verdienen en mensen helpen.
De schuld van 40.000 euro heb ik deze week tot de laatste cent terugbetaald”

Brabander is zijn bedrijf vorig jaar gestart met een ondernemerscoach

Maar het gaat heel goed, zegt hij. ,,Ik ben het bedrijf vorig jaar gestart met een ondernemerscoach. Er zijn nu twee jongens voor mij op pad. We hebben inmiddels meer dan 250 geverifieerde vijfsterrenrecensies, onze reputatie is top. Het enige wat ik nu wil, is eerlijk mijn geld verdienen en mensen helpen. De schuld van 40.000 euro heb ik deze week tot de laatste cent terugbetaald.”

De Helmonder zegt weinig moeite te hebben om van de drank en drugs af te blijven, wél vindt hij het nog altijd lastig om nieuwe relaties aan te gaan in zijn leven. ,,Ik heb sinds een maand of vijf weer een vriendin. Ze is heel belangrijk voor me. Maar ik heb in mijn leven nooit goed geleerd om echt met iemand een connectie aan te gaan, daarom is het voor mij soms hard werken. Maar goed, we komen er wel. Ik probeer goed voor mezelf te zorgen, ik ben ook gestopt met roken. Als ik op vrijdagmiddag bij een klant een pilsje krijg aangeboden, zeg ik gemakkelijk nee. Vaak vertel ik dan mijn verhaal. Ik hoop altijd dat mensen er iets aan hebben.”

Bron: https://www.deondernemer.nl/innovatie/kerwijn-27-werkte-zich-van-drank-en-drugsverslaafde-op-tot-succesvol-ondernemer~4c168b7

Beschadigde rolluiken?

Neem dan contact met ons op en laat ze professioneel repareren door CleanWorkx uit Helmond.

× Direct Contact!
Ga naar de inhoud