Cleanworkx en Harmsen Zonwering hebben MVO in het bloed

Deel dit artikel

Editie-1-2024_Cleanworkx-en-Harmsen-zonwering_hoofdfoto-a

Samen wordt er keihard gewerkt aan een stabiele toekomst

Met enige zekerheid durven we te stellen dat de combinatie Cleanworkx en Harmsen Zonwering uit Helmond de meest bijzondere werkgever in onze branche is. Nog voor de werkdag officieel begint melden we ons bij het bedrijf, om kennis te maken met oprichter Kerwijn Harmsen en zijn team. Een voor een komen de medewerkers binnen en begroeten elkaar kameraadschappelijk. Onmiddellijk zien we dat deze mensen meer van elkaar zijn dan ‘zomaar collega’s’. Dat blijkt te kloppen. Het zijn strijders, die niet alleen keihard werken voor het bedrijf, maar ook voor elkaar. Hun gemene deler, inclusief die van Kerwijn: zij zijn allen in herstel, van een verslaving, een burn-out, een depressie of een combinatie daarvan. Een verhaal om nooit meer te vergeten.

 

Van verslaving naar vakmanschap

Op 12 januari was het precies twee jaar geleden dat Kerwijn Harmsen het bedrijf Cleanworkx oprichtte. Een niche bedrijf dat gespecialiseerd is in het totaal onderhoud en reiniging van rolluiken en zonwering, met een focus op rolluiken. Kerwijn is een open man die van zijn hart geen moordkuil maakt: hij is ten tijde van het interview zelf vijf jaar clean van zijn verslaving. Wetend hoe moeilijk het is voor mensen om na een intensief traject in een kliniek de draad weer op te pakken en in de herstelperiode weer een leven met regelmaat en structuur op te bouwen, besloot hij om als ondernemer kansen te creëren voor mensen in herstel. “Met mijn achtergrond weet ik tegen welke problemen zij aanlopen, weet ik wat er nodig is om hen te motiveren om weer een doel te hebben in het leven. Die kennis en het geduld daarvoor vind je niet bij een regulier werkgever”, legt hij uit.

Hoe is Harmsen Zonwering in beeld gekomen? Kerwijn vertelt: “Door ons schoonmaak- en onderhoudswerk kwamen we steeds vaker in situaties waarbij producten aan vervanging toe waren. Ik besloot dat we dat best zelf konden doen en zag tevens een mooie kans om met een zonweringstak nog meer werkgelegenheid te creëren voor onze medewerkers.” Harmsen Zonwering werd een feit en bij Cleanworkx trad Paul de Boer aan als teamleider. Kerwijn en Paul zijn tegelijkertijd in herstel gekomen en elkaars beste vrienden. “Paul heeft er een soort familiebedrijf van gemaakt”, zegt Kerwijn lachend. “Ook broer Ruud en zus Susan werken hier namelijk.”


Vlnr. Aram Habraken, Theo Jacobs, Richard Claessens, Ruud de Boer, Roland Luttmer, Sam Terbeek, Paul de Boer. Op de voorgrond Susan de Boer en Kerwijn Harmsen.

Oprecht en authentiek werken

Paul en Kerwijn leggen uit dat de focus bij beide bedrijven ligt op het leveren van kwaliteit. “Er heerst hier een enorme betrokkenheid bij het vak. We willen een voorbeeldfunctie hebben en we zijn door onze mensen nu eenmaal uniek”, schetst Kerwijn. “We hebben iets te bewijzen en nemen kennis mee. Als het kan fixen we echt alles op locatie.” Paul voegt toe: “We werken oprecht en authentiek. Wanneer er naar aanleiding van onderhoud of reparatie nieuw werk geleverd moet worden, dan bieden wij dat ter plekke aan. Zie het als een kruisbestuiving tussen Cleanworkx en Harmsen Zonwering. Door de achtergrond die we delen zijn we hier allemaal buddy’s van elkaar, er is een enorme onderlinge binding en we slepen elkaar er doorheen. Op het werk resulteert dat in vakmensen die optimaal samenwerken, eer uit hun werk halen en die positiviteit straalt weer af op onze klanten.”

‘Toekomstperspectief bieden aan iedereen die leergierig is en wil werken, zonder aanziens des persoons’

De medewerkers aan het woord

Het team van Harmsen Zonwering bestaat uit Kerwijn zelf, Roland Luttmer, Maikel Sloots (zakenpartner van Kerwijn) en Aram Habraken, met zijn 15 jaar de jongste medewerker. Bij Cleanworkx werken Kerwijn, Paul de Boer, Ruud de Boer, Susan de Boer, Theo Jacobs, Sam ter Beek en Richard Claessens (niet aanwezig ten tijde van het interview). Over de problemen die de medewerkers hebben moeten overwinnen is iedereen transparant: Kerwijn, Paul en Theo hebben een verslavingsachtergrond en zijn in herstel. Roland vecht tegen depressie en Ruud kampt met een burn-out. We vragen Susan naar haar achtergrond, waarop zij antwoordt: “Ik zit hier puur uit passie. Omdat ik van dichtbij hebt meegemaakt welke problemen mensen kunnen overkomen, draag ik de werkwijze van Kerwijn op handen. In plaats van mensen te stigmatiseren krijgen deze hier een eerlijke kans om een stabiel bestaan op te bouwen. Ik ben er enorm trots op om onderdeel van dit team te mogen zijn.”

Ruud neemt het woord over en legt uit dat hij in een depressie zat, zonder woning, zonder werk, met schulden. “Uitzichtloos was het”, licht hij toe. “Toen ik bij het UWV zat en moest integreren, kwam ik in contact met Kerwijn, via Paul. Het duurde nog even voordat ik de stap zette, maar acht maanden later ben ik hier begonnen, als vrijwilliger met behoud van uitkering. Dat was in oktober 2022. En nu? Ik ben enorm dankbaar voor alle kansen die me hier geboden werden en worden. Mijn leven is 180 graden ten goede gedraaid. Ik ben letterlijk in alle opzichten van min naar plus gegroeid.” Ook Roland moest even moed verzamelen om op het aanbod van Kerwijn in te gaan. Hij vertelt over zijn situatie: “Ik zat drie jaar thuis met een burn-out, in een depressie. In maart 2023 kreeg ik een aanbieding van Kerwijn, waar ik over na moest denken. Uiteindelijk kwam in mei 2023 dan echt het gesprek en nu, nog geen jaar later, gaat het weer goed met me. Ik ben lekker in beweging, maakte een ommezwaai en mag werken op een plek waar ik gehoord en begrepen wordt. Er is hier ruimte voor mijn verhaal.”

Jong geleerd is oud gedaan

Voor Aram, de jongste telg in het bedrijf, geldt dat hij bij Harmsen Zonwering een echt vak in de praktijk leert. Hij is nog leerplichtig en werkt twee dagen per week vanuit de zorginstelling waar hij verblijft. Aram: “Ik zit daar voor gedragsproblematiek. Vanuit Cleanworkx word ik bij Harmsen Zonwering opgeleid tot zonweringspecialist. Ook ga ik mijn rijbewijs halen, wanneer dat kan. Het werken hier doet me enorm goed en ik vind mijn opleiding erg leuk. Daarom bespreken we binnenkort ook of ik meer dagen kan werken. Dit vak ligt me namelijk wel!”

‘Als je niet kunt delen, kun je ook niet vermenigvuldigen’

Er heerst discipline bij Cleanworkx en Harmsen Zonwering, misschien wel meer dan bij andere bedrijven. Kerwijn geeft aan de grenzen streng te bewaken, hij kent alle valkuilen immers. “Ik wil verder op dit ingeslagen pad en doorgroeien”, deelt hij mee. “Van Cleanworkx wil ik een maatschappelijke onderneming maken waar mensen eerlijk geld met eerlijk werk kunnen verdienen. Toekomstperspectief bieden aan iedereen die leergierig is en wil werken, zonder aanziens des persoons. We willen een soort maatschappelijk uitzendbureau worden. Zelf heb ik veel takken van sport bedreven die een maatschappelijk karakter hadden, maar de keuze voor zonwering en rolluiken komt vanwege het goede verdienmodel. Alleen zo ben ik in staat om mensen fatsoenlijk te betalen, zodat zij hun eigen leven geheel zelfstandig kunnen oppakken.”

Dankzij de combinatie van transparant zijn over de achtergrond van beide ondernemingen en goed vakmanschap genieten Kerwijn en zijn team een hoge gunningsfactor in de sector. “Veel zonweringbedrijven besteden hun servicewerk en reparaties aan ons uit. Wij ontzorgen hen op onze beurt en treden als echte ambassadeurs op. En mocht er uit zo’n opdracht nieuwlevering voortkomen, dan doen we dat alleen in overleg. De Bottom line bij alles wat we doen, is de uitspraak ‘Als je niet kunt delen, kun je ook niet vermenigvuldigen’.”

Tekst: Jan Mol
Beeld: Roel van Moorsel Fotografie
Bron: https://zonweringmagazine.nl/cleanworkx-en-harmsen-zonwering-hebben-mvo-in-het-bloed/

Beschadigde rolluiken?

Neem dan contact met ons op en laat ze professioneel repareren door CleanWorkx uit Helmond.

× Direct Contact!
Ga naar de inhoud